top of page

Amintiri, lecturi, reflectii...

Gânduri de început…

 

Jurnal de olimpiadă

,

În „oraşul trandafirilor”, timpul s-a oprit la un „ceas de flori”, devenind anotimp al cuvântului. Care îţi sunt primele impresii legate de oraşul Tîrgu-Mureş?

  • Tîrgu Mureş – un oraş de poveste. Cu primii paşi, simţi că eşti într-o altă lume, încărcată de istorie şi tradiţie, în contrast cu tendiţele de modernizare.

Caragea Bianca-Ioana, Clasa a XI-a, Liceul Teoretic George Călinescu”, Bucureşti

 

  • Deşi vremea pare uşor neprietenoasă cu vizitatorii oraşului, oamenii şi locurile m-au impresionat. Tîrgu Mureş pare să vibreze în acord cu emoţiile noastre, este un martor al călătoriei întreprinse de tineri în sfera cuvântului şi mă bucur că am şansa de a descoperi acest colţ al ţării.

Trofin Patricia-Elena, Clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti

 

  • Deşi plouă, există în fiecare dintre noi o corespondenţă tainică între suflet şi soare, s-o numim aşa; unele locuri te pot face melancolic, altele te pot face să zâmbeşti când plouă şi sunt destul de bucuroasă să mă aflu în a doua situaţie. Iubesc casele şi străzile plouate în acest moment, acum, aici! Îmi pare rău doar de faptul că nu am venit în clipele de graţie ale „ceasului de flori”, deşi nu există sentiment mai înălţător decât să te afli într-o primăvară în care… cuvintele înfloresc.

Velicaru Ana, Clasa a X-a, Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti

 

  • Tîrgu-Mureş, amalgam de culori, parfum al timpului, vibraţie si emoţie la fiecare pas... Poate pentru unii reprezintă o destinaţie, un reper geografic, pentru alţii constituie un mister, dar pentru mine este „acasă”.

Tamba Georgiana, Clasa a IX-a, Colegiul  Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian”, Tîrgu Mureş, Mureş

 

  • Aşteptările mi-au fost cu mult întrecute. Oameni calzi, cu suflete deschise, clădirile somptuoase şi străzile lăturalnice (amintind poate de un labirint suav) vor fi frânturile unor amintiri pline de substanţă.

Panţuru Simona-Alexandra, Clasa a XII-a, Colegiul National ,,Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeş, Argeş

 

  • Odată cu primul pas, desprins timid în sălaşul culturii şi al tradiţiei, am simţit tainicul fior al artei înfiripându-mi-se în pustietăţi de suflet, dulcile şoapte ale spiralei clipelor îngânându-mi povestea lor. Mi-era dor de... şi nu e dor mai sfâşietor decât dorul de „cuvinte potrivite”... căci aripile frânte ale inimii mele se hrănesc cu verbe, cu ecouri frenetice desprinse din gând şi din iluzii şi doar astfel spiritu-mi rătăcitor poate să evadeze de sub „teroarea istoriei” şi să fie liber. Mi-era dor de Olimpiada de Română... Mi-era foame de cuvinte.

Alexandra Tuţă, Clasa a X-a, Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, Călăraşi

 

  • Consider că, acest oraş are o simplicitate unică, dar descoperită deja de cei ce văd dincolo de aparenţe. Toate clădirile pe care le-am văzut azi doar prin geamul maşinii găzduiesc diferite activităţi şi diferite emoţii ce ne vor însoţi pe parcursul acestor zile.

Clepcea Beatrice-Roxana, Clasa a X-a, Colegiul Naţional „Avram Iancu”, Ştei, Bihor

 

  • Oraşul trandafirilor devine pentru o săptămână oraş al iubitorilor de literatură, al oamenilor ce au reuşit să se înalţe prin cunoaştere. În ciuda peisajului bacovian, Tîrgu Mureş ne-a întâmpinat cu căldură, cu vorbe blânde şi cadouri. Fereastra (din camera de hotel) mi-a deschis orizontul spre o istorie necunoscută, mi-a trezit o sete de cunoaştere nemaisimţită până acum. Litere din întreaga ţară s-au întâlnit aici, spre a crea poezie. E zi de sărbătoare, Tîrgu Mureş! Printre norii ce se scutură de ploaie, „răzbim noi cumva la lumină”.

Bărbuş Denisa, Clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Ioan Slavici”, Satu Mare

 

  • Tîrgu Mureş mi se pare destinaţia perfectă pentru inimile ce vibrează de dragul istoriei. Ni s-a înfăţişat ca un nucleu de cultură, arhaic şi de iubire de oameni.

Palaghiu Oana-Bianca, Clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu”, Bacău

 

  • În atmosfera parcă „împrumutată” de la geniul bacovian, Tîrgu Mureş mă îndeamnă să-l aud, să-l privesc, să-l citesc ca pe o poveste nescrisă a unei cărţi tipărite într-un anotimp al oamenilor. O să te trăiesc o săptămână întreagă, „oraș al trandafirilor”…

Pintilie Bianca-Dumitriţa, Clasa a XI-a, Liceul Teoretic  „Spiru Haret”, Moineşti, Bacău

 

  • Atmosfera oraşului face corpus comun cu emoţiile mele. Primirea a fost cu adevărat călduroasă şi minunată. Pungile-cadou m-au încântat de-a dreptul, precum şi voia bună a gazdelor noastre din Tîrgu Mureş.

Buta Alessia-Larisa, Clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Sibiu

 

  • Este pentru întâia oară când mă aflu în acest oraş, dar de-a lungul timpului am auzit doar păreri pozitive despre Tîrgu Mureş, păreri pe care tind să le confirm încă de la prima impresie. În ceea ce mă priveşte, aerul de oraş medieval îmi poartă imaginaţia spre locuri ascunse ale fanteziei creatoare.

Talpoş Cristina-Elena, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”, Şimleu Silvaniei, Sălaj

 

  • Trandafirul, încă din mitologie, este un simbol al frumuseţii, al vieţii, al iubirii, dar şi al misterului. Precum se poate numi şi oraşul Tîrgu Mureş, ca oraş al trandafirilor. Încă de la primele impresii l-am considerat ca valorificând toate aceste semnificaţii ale trandafirului, cea mai frumoasă expresie a dragostei.

Puşcaşu Andreea, Clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Botoşani

 

  • Tîrgu Mureş este un oraş a cărui arhitectură nu poate trece neobservabilă; un cadru cultural ce aduce în peisaj amintirea unei localităţi medievale rafinate, un spaţiu de o încărcătură emoţională deosebită, un lăcaş extrem de primitor. Oamenii sunt ospitalieri, calzi, deschişi şi într-o continuă bună-dispoziţie.

Şologon Giulia, Clasa a XII-a, Colegiul Naţional „A. T. Laurian”, Botoşani

De ce Olimpiada de Limba şi Literatura Română… şi nu alta?

  • Am ales să particip la această Olimpiadă datorită pasiunii pentru lectură. Pătrunzând în universuri deschise ale imaginaţiei, încă din primii ani ai vieţii, prin prisma basmelor rostite în ceasuri de taină de tata, bucuria de a citi mi-a crescut cu fiecare op descoperit. Ulterior, o năzuinţă imperceptibilă mi s-a strecurat în suflet, aceea de a împărtăşi foii albe cele mai sincere gânduri. Mă aflu la Tîrgu Mureş pentru a cunoaşte şi alţi copii iubitori de frumos, pentru a visa şi pentru a scrie.

Trofin Patricia-Elena, Clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti

 

  • Consider că Limba şi Literatura Română dezvoltă multilateral elevii, formând caractere; Olimpiada este o încununare a acestei calităţi unice pe care literatura ţi-o conferă.

Tatoi Isabella, Clasa a X-a, Colegiul Romano-Catolic „Sf. Iosif”, Bucureşti

 

  • Sunt liberă în a alege ceea ce vreau sa fac, sunt cu gânduri în cuvinte, am plăcerea cuvântului în mai multe limbi, ceea ce îmi dă putere şi curaj. Tălmăcesc cuvinte în limbi diferite, iar la Olimpiada de Limba și Literatura Română îmi definesc un crez al omului care prin cuvânt cu-prinde ființa și poate simți împrejurul și înlăuntrul ei. Parcurg traseul interpretativ al textului cu bucurie, îmi expun gânduri asumate din marea cultură. E locul prielnic unui discurs despre mine, alături de alții.

Szasz Gyopar, Clasa a XII-a, Liceul Teoretic  ,,Bolyai Farkas”, Tîrgu Mureş, Mureş

 

  • Olimpiada de Limba şi Literatura Română este visul meu, ceea ce îmi place să fac şi ceea ce fac cel mai bine.

Nistor Ioana-Mădălina, Clasa a XII-a, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Oradea, Bihor

 

  • Am ales această olimpiadă pentru că scrisul şi literatura amorţesc spiritul, îl frământă, îl îmbată de elixirul fericirii ce poate înlocui atât de uşor otrava superficialităţii actuale impregnate în evenimentele de zi cu zi din viaţa fiecărui individ. Consider astfel că prin creaţie sufletul se înalţă către stele, către eternitate.

Niţescu Marisa, Clasa a IX-a, Colegiul Naţional Vlaicu Vodă, ,,Curtea de Argeş”,  Argeş

 

  • Trebuie să recunosc că este pentru prima dată când trăiesc o astfel de experienţă, la această materie umană. A fost o veste neaşteptată, având în vedere înclinaţiile mele către ştiinţele exacte. Până în prezent, munca mea s-a concretizat în participări la etapele naţionale ale olimpiadelor de fizică, matematică şi informatică. De data aceasta am decis să mă provoc pe mine însumi şi să îmi extind orizontul spre arii noi de cunoaştere. Mi-am testat limitele şi riscul s-a dovedit a fi unul bine asumat.

Dinulică Septimiu, Colegiul Naţional ,,C.D. Loga”,  Caransebeş, Caraş-Severin

  • Am ales limba română pentru că asa cum afirma si Mihai Eminescu: ,,Nu noi suntem stăpânii limbii, limba este stăpâna noastră”. Ador această artă a cuvântului care este litteratura şi consider că Olimpiada de Limba şi Literatura Română valorifică cel mai bine poteţialul tău creativ.

Lazăr Mihai-Andrei, Clasa a IX-a, Colegiul Naţional ,,Iancu de Hunedoara”,  Hunedoara

 

  • Să ştiţi că a fost o întâmplare. Am participat şi la olimpiada de limba engleză şi, pur şi simplu, s-a nimerit să mă calific la olimpiadă la limba română. Ceea ce a fost doar o întâmplare, s-a transformat într-o adevărată experienţă de cunoaştere inedită.

Marinoiu Andreea, Clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrân”,  Rm. Vâlcea, Vâlcea

 

  • Particip din clasa a V-a la această olimpiadă şi îmi place foarte mult, pentru că fiecare vine cu ceva original, pentru că fiecare vine cu ceva nou, transformând olimpiada într-o adevărată competiţie. Pe parcursul participărilor mele, am interacţionat cu foarte mulţi oameni, am acumulat momente inedite. Este extraordinar! Sper ca aceste zile să nu fie numai o competiţie, ci şi o vacanţă.

Ichim Ioana-Ileana, Clasa a X-a, Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul”,  Ploieşti, Prahova

                                                                                            

  • Pentru că este pasiunea mea si vreau să urmez mai departe acest profil şi să devin profesoară de limba şi literatura română; este un hobby deja, întrucât particip de ceva timp.

Manolescu Andreea-Diana, Clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,I. L. Caragiale”,  Ploieşti, Prahova

 

  • Pentru că în comparaţie cu literatura, toate celelalte arte sunt rigide (ca o bătrână cu pisici). Mie îmi plac pisicile puse în libertate.

Chiorean Roxana-Maria, Clasa a X-a, Colegiul Naţional  „Emil Racoviţă”, Cluj-Napoca, Cluj

 

  • Pentru că de aici ar trebui să începem toţi. Mi se pare cea mai apropiată olimpiadă de ceea ce suntem şi de ceea ce vrem să devenim. Pentru mine este cel mai onorant mod de a păstra ceva din cuvântul matern, la graniţa dintre provocare şi confortul a ceea ce avem mai intim, mai al nostru. Şi, în plus, este ceva ce m-a pasionat dintotdeauna.

Pătrău Alexandra, Clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Costache Negruzzi”,  Iaşi

 

  • Cred cu tărie că literatura te aduce aproape de adevăruri pe care ştiinţa nu le poate exprima. În această idee, am ales Olimpiada de Limba şi Literatura Română, în locul naţionalei de matematică; mai ales că voi studia arhitectura pe mai departe, iar contactul meu cu literatura nu va mai fi la fel de puternic.

Trântescu Bianca, Clasa a XII-a, Liceul Tehn. ,,Şcoala Naţională de Gaz”,  Mediaş, Sibiu

 

  • Cred că sufletul meu avea nevoie de ceea ce îi place şi de pasiune. Am ales Olimpiada de Limba şi Literatura Română pentru că e ceea ce mi-am dorit şi pentru că am simţit nevoia de libertate. Şi am făcut totul cu drag.

Horodincă Paula-Antonia, Clasa a X-a, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu”,  Botoşani

bottom of page