top of page

Galerie media

Deschiderea festivă!  - Palatul Culturii Tg. Mureș - 6 aprilie 2015

Bine ați venit în Tîrgu Mureș!  - orașul trandafirilor

Primăria Municipiului Tîrgu Mureș

Primăria Municipiului Tîrgu Mureș

Tîrgu-Mureş este situat în mijlocul bazinului Transilvaniei, la intersecţia paralelei 46 grd - 33 min, la întâlnirea Câmpiei Transilvaniei şi a dealurilor Târnavelor

Palatul Prefecturii Mureș

Palatul Prefecturii Mureș

Este un edificiu construit între anii 1905-1907. A fost prima clădire menită să ofere la începutul secolului 20 un aspect nou centrului orașului, caracterisic fiindu-i stilul secession.

Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

Este una din cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania. Monumentul, ridicat între anii 1911-1913 prin eforturile primarului György Bernády, se impune atât prin decorația interioară, cât și prin cea exterioară.

Teatrul Național din Tîrgu Mureș

Teatrul Național din Tîrgu Mureș

Clădire integrată unui ansamblu arhitectonic realist-socialist, considerat modern la vremea lui (inaugurat în 1973), find construit prin demolarea unei biserici franciscane și a mai multor clădiri istorice din centru.

Piața Teatrului

Piața Teatrului

Cetatea Medievală

Cetatea Medievală

Complexul cetății are o suprafață de 4,3 ha și este format dintr-o incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței.

Catedrala Ortodoxă Înălțarea Domnulu

Catedrala Ortodoxă Înălțarea Domnulu

Este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș, catedrala are hramul „Înălțarea Domnului”. Catedrala a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 - 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, în locul celebrei fântâni cântătoare a lui Bodor Péter.

Biserica Buna Vestire

Biserica Buna Vestire

A fost construită între anii 1926-1936 după modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. Biserica a fost sfințită pe data de 8 septembrie 1936 de mitropolitul greco-catolic Alexandru Nicolescu al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia.

Biserica Unitariană

Biserica Unitariană

Se află în Piața Bolyai este o clădire de cult în stil neogotic construită în perioada 1929-1930 în orașul Târgu Mureș. Planul ei a fost realizat de Kálmán Patrovits, iar constructorul a fost Dezső Bustya.

Biserica Reformată din Cetate

Biserica Reformată din Cetate

Este cea mai veche clădire din Târgu Mureș. Până în secolul al XIX-lea a purtat numele Biserica Mare (în maghiară Nagytemplom) în comunitate, deoarece până astăzi este cea mare biserică în oraș. Biserica este monument istoric, cu cod LMI MS-II-m-A-15475.01.

Sinagoga Status Quo Ante

Sinagoga Status Quo Ante

Mai este numită și Templul Mare, este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Târgu Mureș. Ea a fost construită între anii 1899-1900 în stil eclectic.

Biserica Evanghelică

Biserica Evanghelică

Este un lăcaș de cult evanghelic-luteran în orașul vechi din Târgu Mureș realizat după modificarea unei case burgheze neoclasiciste.

Biblioteca Județeană Mureș

Biblioteca Județeană Mureș

Situată în impozantul Palat al Culturii din Tîrgu-Mureş, Biblioteca Județeană, cu zestrea ei de peste 900.000 de volume, se află pe primul loc printre bibliotecile publice din ţară cu o tradiţie de peste 200 de ani.

Biblioteca Teleki-Bolyai

Biblioteca Teleki-Bolyai

A fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Sámuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.

Muzeul de științele naturii

Muzeul de științele naturii

A fost construit în stilul neobaroc, având elemente ale stilului renascentist italian, și a fost destinat a fi lăcaș al Muzeului de Artă Secuiască. Clădirea adăpostește astăzi exponate aparținând tezaurului natural mureșan.

Palatul Apollo

Palatul Apollo

Este o clădire emblematică ridicată între 1821 și 1822 în stil eclectic de către contele Sámuel Teleki în Piața Trandafirilor din Târgu Mureș.

Muzeul de Etnografie și Artă Popular

Muzeul de Etnografie și Artă Popular

Este situat în Piața Trandafirilor nr. 11, în Târgu Mureș. Clădirea, care este numită Palatul Toldalagi, după ctitorul său, contele Toldalagi László, este printre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania. A fost realizată între anii 1759-1772 de arhitectul Schmidt Pal, după planurile arhitectului francez Jean Louis d'Or.

U.M.F. Tîrgu Mureș

U.M.F. Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș - este o instituție de învățământ superior de stat și de cercetare din Tîrgu Mureș, România, considerată a fi una dintre cele mai prestigioase, cu statut multicultural și multilingvistic, conform Legii Educației Naționale, înființată în anul 1945.

Universitatea „Petru Maior"

Universitatea „Petru Maior"

Patronul spiritual al universității, cărturarul Petru Maior, este una dintre personalitățile de anvergură ale iluminismului românesc. Prin opera sa, din domenii ale istoriei, filologiei, lingvisticii sau moralei creștine, Petru Maior s-a impus ca o remarcabilă figură a Școlii Ardelene.

Universitatea de Arte

Universitatea de Arte

Este o instituție de invățământ superior de stat din Târgu Mureș, România. Academia de Arta Teatrală a fost transferată din Cluj-Napoca în anul 1954. Institutul de învățământ are trei secții cu predare în limba română și în maghiară: actorie, teatrologie și regie.

Universitatea Dimitrie Cantemir

Universitatea Dimitrie Cantemir

Este o instituție de învățământ superior privată din Târgu Mureș, România. Universitatea este inaugurată în 1991 și are următoarele facultăți: drept, psihologie, finanțe, bănci - contabilitate, marketing – management.

Colegiul Național „Al Papiu Ilarian”

Colegiul Național „Al Papiu Ilarian”

Este un liceu teoretic multicultural, cu profil real și uman din Târgu Mureș, în care în prezent educația se desfășoară atât în limba română, cât și în limba germană. Școala poartă numele lui Al. Papiu-Ilarian, iar în fața liceului este amplasat un bust al acestuia sculptat de către Ion Schmidt Faur.

Colegiul Național „Al.Papiu Ilarian”

Colegiul Național „Al.Papiu Ilarian”

Colegiul Național „Unirea”

Colegiul Național „Unirea”

Este un liceu teoretic, cu profil real, din Târgu Mureș. Unitatea de învățământ a fost înființată în 1907.

Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”

Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”

Este un liceu teoretic cu profil real din Târgu Mureș. Instituția este una din cele mai vechi școli din Ardeal, de-a lungul timpului școala a suferit reorganizări și transformări. Clădirea liceului se află în Piața Bolyai și a fost construită în mai multe etape. Mai întâi, între 1802-1803, a fost construit un corp al clădirii, apoi în 1871 este ridicat al doilea corp, iar între anii 1908-1909 este construit corpul principal al clădirii actuale, construit în stil secession.

Aeroportul Transilvania

Aeroportul Transilvania

Aeroportul Târgu Mureș a fost înființat în anul 1936, din anul 1961 funcționând pe actualul amplasament, lângă localitatea Vidrasău. În anul 1969, aeroportul este modernizat și se construiește o pistă de beton de 2.000 metri lungime. O nouă modernizare a aeroportului are loc în perioada 1999-2005, când terminalul de pasageri este extins pentru traficul extern.

Sala Sporturilor

Sala Sporturilor

Sala a fost dată în folosință în februarie 1978. Sala are 2 000 de locuri pe scaune.

Hotel „Continental” Tîrgu Mureș

Hotel „Continental” Tîrgu Mureș

Hotel „Grand” Tîrgu Mureș

Hotel „Grand” Tîrgu Mureș

Complexul Weekend

Complexul Weekend

Este printre cele mai mari complexe de recreere si cu cele mai multe facilitati, din țară. Are amplasate bazine olimpice, terenuri de volei/fotbal/basket, terase, spații de joacă, etc.

bottom of page